Söker du efter "Praktisk juridisk metod" av Bert Lehrberg? Du kan sluta leta. Våra experter i antikvariat hjälper dig eftersöka boken - utan extra kostnad - och den levereras direkt hem i brevlådan.
Praktisk juridisk metod
Av Bert Lehrberg

Bok- presentation: |
Praktisk juridisk metod |
Författar- presentation: |
Bert Lehrberg |
![]() |
Utgåvor
I den nya femte upplagan är dispositionen ändrad för att tydligare lyfta fram det praktiska tillvägagångssättet vid juridisk problemlösning. Dessutom har EU-rätten integrerats i boken. Dispositionen följer en sexstegsmetod där varje steg anknyter till en speciell färdighet. Efter en presentation av boken och dess syfte introduceras sexstegsmetoden i anslutning till ett praktiskt exempel. Därefter ges vissa grundpremisser rörande rättssystemet, juridisk tvistelösning, juridiska begrepp och den juridiska metodens särart.
Sexstegsmetoden innehåller följande färdigheter, som flertalet behandlas i skilda kapitel:
1. konsten att identifiera (och systematisera) juridiska problem;
2. konsten att finna tillämpliga rättsregler;
3. konsten att läsa och tolka rättskällor (lag och andra rättsnormer inklusive EU-rättsliga normer förarbeten, prejudikat och doktrin behandlas i särskilda kapitel);
4. konsten att identifiera rekvisiten i en rättsregel (behandlas tillsammans med tolkning av lagtext);
5. konsten att precisera rekvisitens innebörd mot bakgrund av rättskällorna och
6. konsten att självständigt ta ställning med hjälp av ändamålsavvägningar.
Boken avslutas som tidigare med ett särskilt kapitel om konsten att ta ställning för framtiden (de lege ferenda).
Boken är skriven för att användas av studenter på introducerande kurser i juridik, såväl på juristutbildningen som på andra introducerande juridikkurser. Den är också avsedd att följa juridikstudenten på hans väg genom utbildningen och därefter i hans yrkeskarriär. Genom att svåra frågor behandlas på ett lättillgängligt sätt möjliggörs en djupare förståelse allteftersom kunskaperna och färdigheterna växer. Även för den som arbetar praktiskt med juridik kan det vara av värde att tillägna sig det systematiska arbetssätt som boken presenterar.
Bert Lehrberg är professor i civilrätt vid Uppsala universitet och har tidigare varit professor i bankrätt. Han är också verksam som skiljeman och konsult i affärsjuridiska frågor.
Detta är en grundläggande läro- och handbok i juridisk problemlösning. Boken ger dock inte bara de traditionella kunskaperna om rättskälleläran etc. Som enda bok i Sverige lär den också ut de metoder för juridisk problemlösning som utmärker hur skickliga och framgångsrika jurister jobbar, men som ofta inte lärs ut aktivt vid universitet och högskolor. Boken är därför en oundgänglig resurs på alla nivåer av juridisk utbildning och praktik.
Boken utgår från en sexstegsmetod och utvecklar de kunskaper som metoden kräver om bland annat konsten att identifiera och systematisera juridiska problem, rättssystemet, juridikens ämnesindelningar, den juridiska tvistelösningsmodellen, juridikens begrepp, de olika rättskällorna och juridikens värderingar.
Boken är i denna sjätte upplaga uppdaterad och omarbetad. Dispositionen har ytterligare anpassats till sexstegsmetoden. Bland annat avsnitten om att identifiera jurdiska problem, om tolkning av rättskällor i allmänhet och om supplerande rättskällor har utvidgats.
Boken är skriven som lärobok för introducerande kurser i juridik och för att följa juridikstudenten genom utbildningen och i hans yrkeskarriär. Den kan också vara av värde för yrkesverksamma jurister och för andra intresserade.
Mycket av det som står i boken kan nämligen läsas med ett större eller mindre djup. En formulering som ger nybörjaren en grundläggande instruktion ger därför ofta samtidigt den avancerade tillämparen ett svar på en svårbedömd fråga. Detta är möjligt därför att merparten av juristutbildningen, liksom allt praktiskt arbete med juridisk problemlösning, i grunden handlar om en tillämpning av ett begränsat antal metoder.
Lösningen av svåra juridiska problem kräver alltså inte några nya metoder; metoderna är bara mer eller mindre lätta att tillämpa beroende på den situation där de skall tillämpas. Därför är det viktigt att ibland gå tillbaka till den grundläggande metodbeskrivningen för att kontrollera att man fortfarande gör alltid rätt.
Bert Lehrberg är lärostolsprofessor i civilrätt vid Uppsala universitet, där han i sin undervisning fokuserar på den praktiska juridikens metodfrågor, och har tidigare varit professor i bankrätt. Han är också verksam som skiljeman och konsult i affärsjuridiska frågor.
Bok: 172999
Anmäl textfel