LitteraturMagazinets recension
av Minimonster i naturen, Hanna Hallmén
Monsterförstoringar som väcker naturintresset






John Hallmén har tidigare gett ut den uppmärksammade boken "Kryp", en fotobok med kraftigt förstorade bilder av vanliga insekter. Boken "Minimonster i naturen" är en barnens version av "Kryp", skapad tillsammans med Hanna Hallmén som skrivit texterna.
Huvudrollen spelas av deras sexårige son Bruno som träffar på olika insekter. På varje uppslag hittar Bruno en ny insekt, funderar, ställer frågor och lär sig olika saker. I slutet av boken får man gissa vilket ansikte som tillhör vilken insekt, får veta hur bilderna är tagna och får tips om hur man själv kan fotografera småkryp.
Bilderna visar insekterna i kraftig förstoring, så nära att det oftast bara är ansiktet som visas. Myror med gigantiska käkar, fjärilens långa ihoprullade snabel – och visste du att biet har en lång tunga? Minimonster är en bra beskrivning på dessa kryp som mer liknar något från en science fiction-film än de där små varelserna du trampar på i skogen utan att märka det. "Vi lever i olika världar, men ändå samma!" står det på ett ställe i boken. Så sant.
Barnen gjorde stora ögon när de såg närbilderna och ville lära sig mer om hur krypen beter sig. Boken fick även följa med till förskolan en sväng för att kompisarna skulle få se med egna ögon. Själv fascinerades jag framför allt av bilden på framsidan där Bruno klappar en skalbagge stor som en hund. Den typen av collage som sätter perspektiv och verklighetsuppfattning på prov skulle jag vilja se mer av! Men förutom det, en riktigt spännande bok som väcker barnens intresse för naturen. När vi råkar på en myra eller skalbagge i trädgården är det numera minst en familjemedlem som lägger sig platt på marken för att komma riktigt nära monstret.
Erika Wallman
Mottagen: 26 april 2014
Anmäl textfel