![]() Livet i Bokstavslandet Arbetsbok förskoleklass - Häftad
Beställningsvara,
151 kr
|
Livet i Bokstavslandet Arbetsbok förskoleklass
Av Lena Palovaara, Tarja Alatalo, Ulf Stark
Bok- presentation: |
Livet i Bokstavslandet Arbetsbok förskoleklass |
Författar- presentation: |
Lena Palovaara |
Häftad
Beställningsvara,
151 kr
|
Livet i Bokstavslandet, läsläran som är kopplad till den populära tv-serien med samma namn!
Livet i Bokstavslandet består bl.a. av en läsebok på två nivåer och Digitalt introduktionsmaterial. I läseboken har Ulf Stark skrivit en helt fristående berättelse om Ami, Bruno, Coco och Dani, figurerna vi känner igen från tv. Läseboken innehåller dessutom sakprosatexter, för att eleverna ska få träna på att läsa olika texttyper.
Materialet är utprövat i klass, testat av lärargrupper och granskat av läsforskare (baserad på vetenskaplig grund).
Läs mer
Pedagogiska tankar och upplägg
Livet i Bokstavslandet tar fasta på modern läs- och skrivforskning och utgår från Lgr11. Här jobbar man med en kombinerad metod för läsinlärning, men med betoning på ljudmetoden.
Livet i Bokstavslandet är ett grundläromedel för åk F-3 med ett digitalt material för interaktiva skrivtavlor och projektorer, läseböcker, arbetsböcker och lärarhandledningar.
Materialet för förskoleklass bygger på Bornholmsmodellen med uppgifter och tips på språkövningar och lekar där barnen tränar och stimulerar sin språkliga medvetenhet inför läsinlärningen.
Eftersom eleverna kommer till åk 1 med stor spridning när det gäller läskunnighet, så finns Livet i Bokstavslandets läslära på två nivåer. På så sätt får alla elever en gemensam läsupplevelse, då de läser samma berättelse, men det ger också läraren möjlighet att individualisera läsundervisningen. Läseboken innehåller också sju faktatexter som knyter an till tv-programmens och böckernas teman. Tanken med dessa är att eleverna redan från start ska få träna sig i att läsa olika typer av texter. Eftersom faktatexterna är lite svårare än läslärans texter, får även elever som läser med visst flyt en utmaning. Faktatexterna passar också att läsas högt för de elever som ännu inte nått så långt i sin läsutveckling.
KOMPONENTER OCH ARBETSGÅNG
FÖRSKOLEKLASS
1 - Tv
För förskoleklass startar äventyret i Bokstavslandet med att eleverna tittar på ett tv-avsnitt.
2 - Digital intro
Digital intro (utkommer HT15) är ett presentations- och laborationsmaterial för gemensamma genomgångar, för interaktiv skrivtavla eller projektor. Det är ett färdigt, pedagogiskt genomtänkt material som stödjer innehållet i tv-programmen, läseböcker och arbetsböcker.
I Digital intro finns laborationer för F-klass och åk 1 samlade i ett enda material. Laborationerna är markerade med F och åk 1 för att visa tänkt målgrupp, men det beror naturligtvis på elevgruppens förutsättningar vilka övningar som passar just din grupp.
Med Digital intro kan ni gemensamt under lärarens ledning:
- Träna bokstavskännedom och formträning i Bokstavsbutiken.
- Göra övningar liknande de som finns i programmet, t.ex. laga ord i Sjukhuset.
- Träna ordbilder och jobba med läsebokens svåra ord i Ordförrådet
- Laborera med rim hos Polisen
3 - Arbetsbok
Nästa moment är arbetsboken, som bygger på Bornholmsmodellen. Tyngdpunkten ligger på övningar som stimulerar barnens språkliga medvetenhet inför läsinlärningen.
4 - Lärarhandledning
Här finns tips på språkövningar och språklekar samt många fina kopieringsunderlag i färg.
ÅRSKURS 1
1 - Tv
Även Livet i Bokstavslandet för åk 1 har sin utgångspunkt i tv-programmen.
2 - Digital intro
Digital intro (utkommer HT15) är ett presentations- och laborationsmaterial för gemensamma genomgångar, för interaktiv skrivtavla eller projektor. Det är ett färdigt, pedagogiskt genomtänkt material, som stödjer innehållet i tv-programmen, läseböcker och arbetsböcker.
I Digital intro finns laborationer för F-klass och åk 1 samlade i ett enda material. Laborationerna är markerade med F och åk 1 för att visa tänkt målgrupp, men det beror naturligtvis på elevgruppens förutsättningar vilka övningar som passar just din grupp.
Med Digital intro kan ni gemensamt under lärarens ledning:
- Träna bokstavskännedom och formträning i Bokstavsbutiken.
- Göra övningar liknande de som finns i programmet, t.ex. laga ord i Sjukhuset.
- Träna ordbilder och jobba med läsebokens svåra ord i Ordförrådet.
- Laborera med rim hos Polisen.
3 - Läsebok
Efter det gemensamma arbetet läser eleverna i sina läseböcker på två nivåer.
- Nivå grön är för de barn som är på väg att knäcka läskoden.
- Nivå röd har mer text och är för de elever som har knäckt läskoden och läser ljudstridig stavning.
Böckerna består av 16 kapitel och följer samma teman och bokstavsgång som de 16 tv-programmen.
De sista kapitlen består av faktatexter som knyter an till bokens teman. De här texterna är tänkta för elever som läser med visst flyt, men kan också läsas gemensamt och/eller högt för att eleverna redan från start ska få möta olika typer av texter.
4 - Arbetsbok
Eleverna jobbar i arbetsboken.
Till varje avsnitt/kapitel finns övningar som tränar de aktuella bokstäverna och bokstavsljuden, grammatik/språk- och ordkunskap, samt läförståelseuppgifter med inferensfrågor.
5 - Lärarhandledning
Lärarhandledningen för åk 1 innehåller tips för arbetet med den interaktiva skrivtavlan, läseböckerna och arbetsboken. Här finns också diagnoser, underlag för textsamtal och kopieringsunderlag.
Åk 2 och Åk 3 utkommer till höstterminen 2016 och kommer att vara kopplade till UR:s tv-program som börjar sändas hösten 2015.
Om författarna
Ulf Stark har skrivit läsläran för åk 1. Han är en av Sveriges främsta barnboksförfattare med en lång produktion bakom sig. Han har skrivit klassiker som Kan du vissla Johanna? Sixten och Min vän Percy, Buffalo Bill och jag. Ulf är också författare till den populära läsläran Vi läser.
Tarja Alatalo har granskat materialet samt skrivit lärarhandledningen till åk 1. Tarja undervisar och forskar inom området läs- och skrivundervisning i grundskolans tidigare årskurser. Hennes doktorsavhandling heter Skicklig läs- och skrivundervisning i åk 1 - 3: om lärares möjligheter och hinder. Om avhandlingen hos Utbildningsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet
Lena Palovaara är författare till lärarhandledningen för förskoleklass. Lena är utbildad lärare för de lägre åren. Hon arbetar i förskoleklass samt är författare till Mattedetektiverna Lärarboken F-klass.
Utgåvor
Bok: 258021
Anmäl textfel